flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВІДКЛАДЕННЯ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ ТА ОГОЛОШЕННЯ ПЕРЕРВИ В СУДОВОМУ ЗАСІДАННІ

20 грудня 2023, 10:29

ВІДКЛАДЕННЯ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ ТА ОГОЛОШЕННЯ ПЕРЕРВИ В СУДОВОМУ ЗАСІДАННІ

Відкладення розгляду цивільної справи - це перенесення судового засідання з призначенням на іншу дату. Розгляд справи відкладається до усунення обставин, що його зумовили.

Суд відкладає розгляд справи з таких підстав:

- неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого відсутні відомості про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання;

- перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними;

- виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи;

- необхідність  витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження;

- якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

У разі відкладення розгляду справи суд повинен допитати свідків, які прибули. Тільки у виняткових випадках за ухвалою суду свідки не допитуються і викликаються знову.

Якщо розгляд справи було відкладено, суд продовжує провадження у справі зі стадії, на якій розгляд справи було відкладено. У випадку відкладення розгляду справи під час її розгляду по суті суд може почати розгляд справи по суті спочатку.

Оголошення перерви у судовому засіданні відбувається у справі, що вже слухається, та зумовлюється необхідністю відпочинку суду та учасників процесу в нічний час, обідню перерву, святкові та вихідні дні, а також для вирішення окремих процесуальних питань.

Якщо в судовому засіданні було оголошено перерву, провадження у справі після її закінчення продовжується зі стадії, на якій було оголошено перерву.

Про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку  учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання в порядку, визначеному Цивільним процесуальним кодексом.

Поважними причинами неявки учасника справи в судове засідання можуть бути: хвороба, відрядження, участь в іншому судовому засіданні в той же день в іншому місті тощо.

Суд може визнати поважними й інші причини, але вони повинні бути дійсно вагомими. Факт наявності поважних причин для неявки до суду потрібно довести – надати суду копію лікарняного листа, копію наказу про відрядження, ухвали суду про засідання в іншому місті.

Заява про перенесення судового засідання може подаватися до суду безпосередньо або шляхом надсилання рекомендованого чи цінного листа. З початком роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи документи також можна подати через «Електронний суд».

У кримінальному судочинстві відкладення розгляду справи можливе внаслідок:

- неприбуття сторони або інших учасників кримінального провадження;

- складення та погодження прокурором процесуальних документів щодо відмови від підтримання державного обвинувачення, зміни обвинувачення або висунення додаткового обвинувачення;

- підготовки захисту обвинуваченого від зміненого чи додаткового обвинувачення;

- підготовки потерпілого для підтримання обвинувачення в суді, якщо прокурор відмовився від підтримання державного обвинувачення;

- проведення дослідження речових доказів за місцем їх знаходження, огляду на місці;

- проведення експертизи;

- надання доступу до речей чи документів або доручення проведення слідчих (розшукових) дій.