flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом обґрунтовано відхилено висновок, складений на замовлення позивача, оскільки у ньому відсутні відомості щодо ринкової вартості автомобіля на дату укладення договору.

31 травня 2022, 10:47
Судом першої інстанції, з висновком якого погодився апеляційний суд, обґрунтовано відхилено висновок, складений на замовлення позивача, оскільки у ньому відсутні відомості щодо ринкової вартості автомобіля на дату укладення договору.
✔️Відсутність ринкової вартості автомобіля на дату укладення договору унеможливлює перевірку виконання умов договору страхування, стосовно повної загибелі транспортного засобу, а відповідно правильності розрахунку страхового відшкодування.
✔️У розглядуваній справі умовами договору добровільного страхування наземного транспорту було погоджено, що повною загибеллю транспортного засобу вважається випадок, коли вартість відновлення пошкодженого транспортного засобу перевищує 70% його дійсної вартості на момент укладення договору.
✔️Згідно з пунктом 25.8 договору при повній загибелі транспортного засобу страхувальнику (вигодонабувачу) сплачується страхове відшкодування в розмірі дійсної вартості транспортного засобу на момент настання страхового випадку, визначеної шляхом незалежної експертної оцінки (але не більше страхової суми), за вирахуванням встановленої згідно пункту 10 договору франшизи. При цьому страхувальник передає права власності на пошкоджений транспортний засіб страховику або його представнику; витрати на переоформлення транспортного засобу несе страхувальник.
✅Постанова КЦС ВС від 18.02.2022 № 504/3550/13-ц (провадження № 61-2279св21)