flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду справ про оренду

30 жовтня 2013, 10:33

  

 

 

  Узагальнення судової практики розгляду судами спорів що виникають при визнанні недійсними 

                                      та розірвання договору оренди земельної ділянки.

В 2012 році Чернівецьким районним судом розглянуто усього 2 справи. Ісправа із задоволенням позову , та відмовлено у задоволені позову по 1 справі , залишок на початку 2013 року склав - 2 справи.

Підставою звернення громадян до суду з такими позовами є те, що вони маючи у власності земельні ділянки, згідно діючого законодавства уклали договір оренди своїх земельних ділянок, розташованих на території Шендерівськоі сільської ради Чернівецького району Вінницької області з товариством з обмеженою відповідальністю «Агріла 49», яке взяло на себе зобов’язання користуватися земельними ділянками для господарського використання на обумовлений договором строк та сплатою орендної плати. Але позивачі вважають, що ТОВ «Агріла 49» не виконує належним чином взятих на себе зобов’язань, а саме: виплату орендної плати в становлені строки передбачені договором оренди.

Так наприклад, цивільна справа за позовом прокурора Чернівецького району Вінницької області в інтересах Кушніренко Ганни Вадимівни до ТОВ “Агріла 49”про розірвання договору оренди посилаючись на те, що відповідач не належним чином виконував свої зобов’язання щодо виплати орендної плати.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд виходив із того, що ТОВ «Агріла49» передано в оренду земельну ділянку на строк 10 років, виплачувало орендну плату, встановлену договором з урахуванням індексу інфляції на відповідний рік з вирахуванням податку на доходи фізичних осіб. Оскільки, позивачем не наведено доказів на підтвердження того, що недоплатою орендної плати за 2008 рік його було значною мірою позбавлено того, на що він розраховував при укладенні договору, до того ж зазначена сума була доплачена у 2009 році, суд прийшов до висновку, що такі порушення не є істотними. Доводи про проведення натуральної оплати за оренду землі позивачем не доведені, як і доводи про те, що її розміри визначались з порушенням законодавства, а відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути розірвано на вимогу однієї сторони у разі істотного порушення договору другою стороною. Тобто ТОВ»Агріла49» виконує свої обов’язки відповідно до умов цього договору. Не погодившись з винесеним рішенням про відмову в задоволенні його позовних вимог, подав апеляційну скаргу на рішення Чернівецького районного суду від 16 жовтня 2012 року.

При надходженні апеляцій, скарг (в порядку ст. 296 ЦПК України) всі справи своєчасно надсилаються до апеляційного суду для розгляду.

Ухвалою колегії судової палати у цивільних справах апеляційного суду Вінницької 

області від 12.12.2012р. апеляцію прокурора відхилено, а рішення Чернівецького районного суд Вінницької області від 16.10.2012 р.залишено без змін.

Провести детальніше узагальнення практики розгляду цивільних справ при визнанні недійсними чи розірванні договору оренди земельної не має можливості, у зв’язку із незначною кількістю справ даної категорії, що перебували в провадженні Чернівецького районного суду протягом 2012 року.

Спірних та проблемних питань у суддів Чернівецького районного суду при розгляді цивільних справ зазначеної категорії не виникало.

В.о. голови Чернівецького районного суду                                                        С.П.Суперсон